CSS sınavı için bazı önemli şeyler



 CSS sınavı için bazı önemli şeyler


 CSS, Merkezi Üstün Hizmetler Sınavı anlamına gelir.  Bu rekabetçi sınav, bir federal hükümet kurumu olan Federal Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından her yıl Şubat-Mart aylarında yapılır.  Bu sınav, Federal Hükümet altındaki çeşitli departmanlarda veya hizmetlerde temel 17 pozisyon içindir.

 17. sınıfa atandıktan sonra, 22. sınıfa (Federal Sekreter) terfi edeceksiniz.  CSS sınavına girmeye uygunluk, aşağıdaki faktörler temelinde belirlenir.

 Aranan Eğitim Nitelikleri

 Yarışma sınavına girebilmek için herhangi bir konudan mezuniyet (ikinci bölüm) asgari eğitim niteliği olmalıdır.  Mezuniyette üçüncü bölümü olanların, ikinci bölümü olan herhangi bir konuda yüksek lisans yapmış olmaları önemlidir.  Yurtdışında okuyan ve CSS sınavına giren Pakistanlıların Yüksek Öğrenim Komisyonu'ndan denklik almaları gerekecek.

 Yaş sınırı

 2020 yılında sınava girecekler için yaş sınırı 31 Aralık 2019'a göre belirlenecek.  31 Aralık tarihine kadar en az 21 yaşında olan ancak 31 yaşından küçük olan adaylar bu sınava girmeye hak kazanırlar.  Hükümet çalışanlarına önerilen kurallar ışığında iki yıllık bir yaş muafiyeti verilmektedir.

 Her adayın bu sınava girmek için üç şansı vardır, yani ilk denemede ikinci kez başarısız olursanız ve ikinci denemede başarılı olamazsanız, yaş sınırı olması şartıyla üçüncü ve son deneme verilir.

 Sınav aşamaları

 Yazılı testi, tıbbi testi, psikolojik testi ve sözlü testi geçtikten sonra, hükümet tarafından çeşitli departmanlarda istihdam için liyakat üzerine seçim yapılır.  Yazılı sınavlar İslamabad'da ve dört ilin başkentlerinde ve ayrıca Muzaffarabad dahil olmak üzere diğer büyük şehirlerde yapılır.  Sadece yazılı sınavı geçenler tıbbi test, psikolojik test ve sözlü teste hak kazanırlar.

 Yazılı ve tıbbi sınavı geçenler daha sonra 300 puanlık psikolojik ve sözlü sınava girerler.  CSS'nin toplam notu 1500'dür, bu da liyakat listesini oluşturur.

 Sınav kimin için?

 Bir kişinin ne yaptığı, yeteneğine bağlıdır.  Benzer şekilde, rekabetçi bir sınavı geçebilenleriniz için aşağıdaki özellikler sonuca varmada yardımcı olabilir.

 Okumaya ilgi

 Bu, rekabete dayalı sınavların temel bir özelliğidir ve bunlar olmadan başarı muhtemelen mümkün değildir.  Okumayı sevmiyorsanız veya okumayı ve yazmayı sevmiyorsanız, CSS'yi düşünmemelisiniz bile.  Sınavı geçmek için tam konsantrasyonla günde 12 ila 14 saat düzenli olarak çalışmanız gerekir.

 Sadece bu da değil, sınavı geçtikten sonra çalışırken alanınız hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam etmelisiniz, aksi takdirde geride kalırsınız.

 İngilizce'nin önemi

 Birisi beğenebilir veya beğenmeyebilir, ancak İngilizceyi düzgün konuşmayı, özellikle yazmayı bilmiyorsanız, bu testi geçmeniz mümkün olmayacaktır.  Urduca, Sindhi, Arapça ve Farsça seçmeli dersler dışında, tüm konu kağıtlarını İngilizce olarak göndermeniz gerekmektedir.  Sınav görevlisi ödevinizi incelerken özellikle dil bilginizi ve doğru kelimeleri kullanma yeteneğinizi test eder.

 Kamuya açık bilgi

 Sadece yazılı sınavda değil, mülakat sırasında da genel kültürünüzün nasıl olduğu görülür.  Sınavda verilen konuların herhangi birini sorabilirsiniz.  Kamusal bilgi, okumaya ilgi duymayanlar için çok zor bir konudur.  Örneğin, günlük bir gazete okumazsanız, şehrinizde, ülkenizde, bölgenizde ve dünyada siyasette, ekonomide, uluslararası ilişkilerde, bilimde ve teknolojide neler olup bittiğini bilemezsiniz. mevcut duruma yakından bakarsanız, kamuya açık bilgiler sizin için kolay bir konu olacaktır.

       

CSS sınavı için bazı önemli şeyler


 Yazma yeteneği

 CSS sınavının büyük bir bölümünü yazmanız gerekiyor.  Sadece diğer insanlara yaptığınız yardım konusunda daha ayrımcı olmalısınız.  Yazma becerilerinizi geliştirmenin bir yolu, günde bir kez makale okuyup yazmaktır, böylece hem daha hızlı yazabileceksiniz hem de daha iyi yazabileceksiniz.

 disiplin

 CSS sınavına girmek için tembelliğe, tembelliğe ve programınızdan sapmaya hiç izin vermeyen açık bir gönüllü disiplin sistemi geliştirmelisiniz.  CSS sınavına tam olarak hazırlanmak için kestirmesi olmayan en az bir ila bir buçuk yıl boyunca gece gündüz iyice hazırlanmanız gerekir.